Lodówka i zamrażarka to urządzenia, które już na stałe wpisały się do wyposażenia domowego. Co więcej, każdy domownik korzysta z nich przynajmniej kilka razy na dzień. W końcu to tam przechowywane jest całe jedzenie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jaka temperatura powinna utrzymywać się w lodówce i zamrażarce. Warto jednak zainteresować się tym tematem, aby mieć pewność, że jedzenie przechowywane jest we właściwej temperaturze.
Optymalna temperatura w zamrażarce
Właściwie to należy powiedzieć, że optymalna temperatura w zamrażarce ma wpływ nie tylko na jedzenie. Chodzi tu przecież o pobór energii elektrycznej. Tak, aby nie okazało się, że to powszechne urządzenie może sprawić, iż rachunki będą w przyszłości rosnąć. Często można usłyszeć opinię, że najlepsza temperatura to -18 stopni Celsjusza. Dlaczego? Bo w ten sposób żywność nie traci na wartości, a na dodatek nie rozwijają się w niej żadne bakterie. To właśnie dzięki temu wiele produktów spożywczych można przechowywać nawet po terminie i nie trzeba obawiać się o ich przydatność. Z drugiej jednak strony należy pamiętać o tym, aby nie przeciągać tych dat dla własnego bezpieczeństwa.
Temperatura w zamrażarce
Z reguły w zamrażarkach nie można ustawić niższej temperatury. Jednak niekiedy można ustawić takie temperatury ręcznie, więc można nawet zejść poniżej -18 stopni Celsjusza. Niekoniecznie jest to wskazane. Dlaczego? Ponieważ to właśnie takie zachowanie może sprawić, że lodówka razem z zamrażarką (lub też osobna zamrażarka) będzie pobierać jeszcze większe ilości prądu.
Mrożąc żywność, w pierwszej kolejności najpierw należy umieścić ją w lodówce. Chociaż na kilka godzin. Nic się w ten sposób nie stanie, a będzie można zadbać o stan techniczny swojej zamrażarki. Umieszczenie w niej zbyt ciepłych produktów spożywczych, może sprawić, że komora chłodnicza momentalnie zacznie pobierać więcej prądu, aby jak najszybciej doprowadzić do zamrożenia produktu. Takich sytuacji lepiej unikać.
Planując umieszczenie żywności w zamrażarce, wcześniej nie tylko trzeba wsadzić je do lodówki, aby obniżyć temperaturę. Warto umieścić je w specjalnie dedykowanych woreczkach do chłodzenia. Są one najczęściej dostępne w sklepach z AGD. To właśnie na nich będzie można umieścić datę mrożenia. Dla własnego bezpieczeństwa. Zbyt długie przechowywanie żywności może grozić obniżeniem kondycji zdrowotnej w przyszłości.
Temperatura w lodówce
Skoro już wiadomo, jaka temperatura w zamrażarce jest prawidłowa i jak należy zadbać o przechowywaną tam żywność. Warto zajrzeć do lodówki i do tego, co aktualnie się tam dzieje. Tak, aby mieć pewność, że i w tej komorze utrzymana jest optymalna temperatura.
Uznaje się, że w tej części temperatura powinna utrzymywać się na poziomie od 2 do nawet 4 stopni Celsjusza. W ten sposób będzie można zadbać nie tylko o świeżość, ale także zachowanie wartości odżywczych poszczególnych produktów.
Aczkolwiek, warto również zapoznać się z informacjami, gdzie poszczególne produkty spożywcze powinny być przechowywane. I tak:
- mięso i ryby powinny znaleźć się na samym dole, wynika to z tego względu, że to one wymagają intensywnego chłodzenia;
- jajka oraz inne produkty nabiałowe powinny znaleźć swoje miejsce na półkach środkowych;
- dżemy oraz inne przetwory spożywcze można postawić na samej górze, z reguły nie psują się one tak szybko;
- owoce i warzywa z reguły przechowuje się w specjalnych szufladach, które znajdują się w każdej lodówce, to one pozwalają zachować ich świeżość przez długi czas.