Banany są bardzo popularnym owocem, ponieważ pomagają odzyskać energię po wysiłku fizycznym, są łatwo dostępne i smaczne. Jednak niektóre mity żywieniowe kwestionują, czy jest to odpowiedni produkt dla osób przestrzegających zdrowej diety. Pojawiają się nawet opinie, że banany są bardziej tuczące niż inne owoce. Czy to prawda? Poniżej wyjaśniamy kilka wątpliwości dotyczących bananów, oraz to, ile mają kilokalorii.
Ile kilokalorii mają banany?
100 gramów banana dostarcza organizmowi około 95 kilokalorii. Większość tych kilokalorii pochodzi z węglowodanów. Porównując owoc z innymi produktami spożywczymi, należy wziąć pod uwagę jego rozmiar. Zgodnie z ogólną zasadą, banan może ważyć od 100 do 150 gramów, podczas gdy wiele innych owoców waży więcej.
Ile kilokalorii ma banan w zależności od wielkości?
- Jeden mały banan (101 gramów) dostarcza 90 kilokalorii.
- Jeden średni banan (118 gramów) dostarcza 105 kilokalorii.
- Jeden duży banan (136 gramów) dostarcza 121 kilokalorii.
Właściwości odżywcze bananów
100 gramowy banan składa się w 75% z wody i dostarcza 1,1 grama białka, 22,8 grama węglowodanów, 12,2 grama cukrów, 2,6 grama błonnika i 0,3 grama tłuszczu. Liczby te pokazują, że jest to owoc bogaty w węglowodany, ale jest także doskonałym źródłem potasu (350 miligramów na 100 gramów). Dostarcza również kwasu foliowego i innych składników odżywczych, takich jak między innymi witamina B6 i witamina C. Ich właściwości odżywcze sprawiają, że:
- Są doskonałym „boostem” energii po uprawianiu sportu
- Regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
- Chronią układ sercowo-naczyniowy organizmu
- Poprawiają tranzyt jelitowy
- Zapobiega zaparciom i wzdęciom brzucha
Ile bananów jeść na diecie redukcyjnej?
Bez problemu można zjeść jednego banana dziennie, dodając do niego pokarmy bogate w białko, takie jak mleko, jogurt, orzechy lub nasiona.
Mitem jest stwierdzenie, że banany są tuczące, są one jak najbardziej odpowiednim pożywieniem na diecie. Dobrym przykładem, jest porównanie banana i jabłka: chociaż prawdą jest, że biorąc pod uwagę 100 gramów obu owoców, ilość cukru i kalorii w bananie jest wyższa, niemniej jednak jabłko waży około dwa razy więcej niż banan (około 200 gramów w porównaniu do mniej niż 100).
Jeśli dokonamy porównania, proporcja cukru w 1 jabłku jest nawet wyższa niż w 1 bananie. Zalecamy jednak spożywanie wszystkich rodzajów owoców i niewykluczanie ich z diety, choć należy pamiętać, że niektóre z nich powinny być spożywane z umiarem ze względu na wysoką zawartość cukru.
Jak jeść banany, aby nie przytyć?
Aby uniknąć przybierania na wadze, lepiej jest jeść banany, gdy nie są jeszcze bardzo dojrzałe, ponieważ w tym stanie mają wyższą zawartość cukru. Z drugiej strony, jeśli są mniej dojrzałe, będą zawierały więcej błonnika i będą dłużej trawione.
Jaki jest najlepszy czas na zjedzenie banana?
Kolejny mit żywieniowy związany jest z tym, że banany nie powinny być spożywane o określonych porach, zwłaszcza podczas kolacji lub wieczorem. Przekonanie, że owoce w nocy są tuczące, jest głęboko zakorzenione w kulturze popularnej, niemniej jednak jest ono całkowicie fałszywe. Należy podkreślić, że jedzenie nie sprawia, że przybieramy na wadze więcej lub mniej w zależności od pory dnia, w której je spożywamy. Najważniejszy jest dobowy bilans kaloryczny, ponieważ niezależnie od pory dnia, pożywienie, w tym banany dostarczają identycznej ilości kalorii. Tucząca jest nadwyżka kaloryczna. Owoce są najlepszym deserem do każdego posiłku, jeśli to możliwe, powinny być zdecydowanie uwzględnione w śniadaniu.
Podsumowując
Średniej wielkości banan ma około 105 kalorii i możemy z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że porcja 1 banana dziennie może być z powodzeniem włączona do każdej diety.