Kluczem do zachowania zdrowia i dobrej kondycji fizycznej jest racjonalna dieta. Prawidłowe nawyki żywieniowe przekładają się na komfort życia, opóźniając procesy starzenia się i zapobiegając wielu groźnym chorobom cywilizacyjnym. Wśród schorzeń dietozależnych znajduje się otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, dolegliwości układu sercowo-naczyniowego, przewlekłe choroby gastrologiczne oraz duża grupa nowotworów. Jakie nawyki żywieniowe warto wypracować, aby przez wiele lat cieszyć się zdrowiem?
Jedz mało, często i regularnie!
W trosce o kondycję fizyczną warto wygospodarować czas na regularne przygotowywanie posiłków. Optymalne dla ludzkiego zdrowia jest jedzenie 5 posiłków dziennie w odstępach kilkugodzinnych. Najlepiej byłoby – o ile pozwolą na to obowiązki zawodowe i domowe – aby posiłki były spożywane codziennie o tych samych porach. Nie mniej ważna od systematycznego jedzenia jest obfitość posiłków – najlepiej sprawdzają się małe porcje. Taki sposób odżywiania się skutecznie zapobiega napadom głodu w ciągu dnia i zmniejsza chęć podjadania pomiędzy posiłkami.
Syte śniadanie i lekka kolacja
Układając codzienny jadłospis, warto pamiętać, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia powinno być śniadanie. Należy je koniecznie spożyć przed wyjściem z domu do pracy czy szkoły. Stanowi ono bowiem główne źródło energii i decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Rezygnacja ze śniadania skutkuje nagłym spadkiem glukozy i sprawia, że chętniej sięgamy po niezdrowe słodkie przekąski. Z kolei kolacja powinna być spożywana na kilka godzin przed snem i zawierać produkty, które układ pokarmowy szybko i sprawnie strawi.
Żywność naturalna kontra wysokoprzetworzona
Samodzielnie komponując jadłospis, warto czytać etykiety produktów spożywczych. Zazwyczaj zdrowsza jest żywność, która posiada krótszy skład, a co za tym idzie – mniejszą liczbę konserwantów, sztucznych barwników oraz ulepszaczy smaku. Najlepiej sprawdzają się produkty naturalne, natomiast należy unikać żywności wysokoprzetworzonej, której producenci wielokrotnie przekraczają dopuszczalne normy soli i cukru. Stąd ostatecznością powinno być sięgnięcie po gotowe danie obiadowe ze słoika czy wizyta w lokalu gastronomicznym typu fast food.
Odpowiednio zbilansowana dieta
Komponując menu na cały dzień, koniecznie należy zadbać o odpowiednie proporcje składników odżywczych. Posiłki muszą zawierać zarówno białko, zdrowe cukry (najlepiej dostarczane do organizmu wraz z porcją owoców), jak i wartościowe tłuszcze. Ich podstawowe źródło powinny stanowić pestki, nasiona i orzechy oraz ryby morskie. Dla zdrowia niezwykle ważna jest też obecność w diecie makroelementów i mikroelementów oraz witamin. Trzeba również zadbać o odpowiednią porcję błonnika, najlepiej dostarczaną wraz z warzywami.
Dieta jako element terapii schorzeń przewlekłych
Jeśli nie udało nam się uniknąć chorób, powinniśmy zatroszczyć się o dietę zalecaną przez lekarzy w terapii konkretnych schorzeń. Można ją komponować samodzielnie, ale warto też skorzystać z oferty żywienia klinicznego, na przykład dostępnej na stronie https://zywieniemaznaczenie.pl/. Dzięki niemu każdy pacjent zmagający się z chorobą dietozależną otrzyma optymalne porcje składników odżywczych w formie płynnej diety doustnej bądź odżywiania sztucznego: dojelitowego lub dożylnego.